De Klok
  • 3/14

Robrecht De Baets
aan het woord.

Managing Director 

"We staan achter je. Ook als de wereld op zijn kop staat."

Een paar maanden geleden keken we met zijn allen reikhalzend uit naar het einde van de coronamaatregelen. Eindelijk weer naar normaal! We konden weer dromen van reizen, restaurantbezoek met vrienden, concerten en festivals. In februari werd ik vijftig en mocht dus met het einde van de coronamaatregelen in zicht ook gaan dromen over hoe ik mijn midlifecrisis zou gaan organiseren. Tja, over crisis gesproken. Ik werd dus geboren in de jaren zeventig, midden in de grootste crisis na de Tweede Wereldoorlog. Tenminste…

Wie had kunnen voorspellen dat Poetin eind februari letterlijk het vuur aan de lont ging steken? De inval in Oekraïne zorgde voor een wereldwijde grondstoffencrisis. Tal van grondstoffen zijn sindsdien moeilijk beschikbaar of de prijzen rijzen de pan uit. We werden de voorbije maanden in de grootste economische crisis van de afgelopen zeventig jaar geduwd. De inflatie kwam in april 2022 uit op 9,7 procent. Sinds april 1976 is de inflatie in Nederland niet zo hoog geweest.

Deze crisis heeft ook grote gevolgen voor de ambachtelijke bakkerijsector. Energie en grondstofprijzen stijgen supersnel, personeel is schaars en duur. En daarbovenop, na twee jaar thuiswerken, gaat iedereen weer meer naar kantoor en vindt de consument minder regelmatig de weg naar de ambachtelijke bakker. Maar laten we hoop en inspiratie putten uit die mooie verhalen die in deze editie aan bod komen. Zoals het verhaal van de Stichting Bedrijfsopvolging. Die brengt ondernemers die hun bedrijf willen overdragen in contact met startende ondernemers. Hun aanpak voor de bakkerijsector komt op het ideale moment. En wat een mooi voorbeeld geeft Ko van Daalen uit Bodegraven. Hij laat zijn bedrijf over aan zijn beide zonen. Een mooi en inspirerend familieverhaal.

Met dit soort informatie, met deze inspiratie, en met prachtige producten om als ambachtelijke bakker sterk te staan, staan we op allerlei manieren achter en naast je. Heb je daarin nog een suggestie? Mail me dan rechtstreeks op robrecht.debaets@zeelandia.nl. Het bakkersvak is en blijft een prachtige sector met een veelbelovende toekomst. Een ambacht om trots op te zijn!

Robrecht De Baets