De Klok
  • 5/14

'Als partner van de
Nederlandse bakkers
laten we je ook
profiteren van ons
waardevolle netwerk.
'

Stichting 
Bedrijfs-
opvolging
Bakkerij.

Als partner van de Nederlandse bakkers laten we je ook profiteren van ons waardevolle netwerk. Zo hebben we nauw contact met Stichting Bedrijfsopvolging Bakkerij. Gespecialiseerd in succesvolle matches en alles wat er daarna komt. En dus hét beginpunt voor startende bakkers, bakkers die willen uitbreiden en bakkers die hun zaak willen overdragen.

Hier is hij dan, de jongste bakker-ondernemer van Nederland: Gijs van den Broek. Net tweeëntwintig jaar en trotse eigenaar van Bakkerij Van den Broek in het Brabantse Alphen. Nee, niet van vader op zoon overgegaan. Zijn korte maar razendsnelle carrièrepad verliep van stagiair en medewerker tot werkgever. “Mijn opa heeft altijd een textielwinkel gehad, dus misschien zit het ondernemen wel ergens in mijn bloed”, lacht Gijs, die inmiddels ook al een eigen lijn Gijs-crackers, Gijs-koekjes, en Gijs-brood verkoopt.

Stille bemiddeling

“We houden een lijst bij van potentiële kopers en bakkers die willen stoppen”, vertelt Stef Hoogveldt, bedrijfsadviseur bij de NBOV, een van de partners van de Stichting Bedrijfsopvolging Bakkerij, waar de activiteiten inmiddels zijn ondergebracht. “Zo weten we wie over een paar jaar het stokje wil overgeven en wie het liefst zo snel mogelijk.” Contacten via de eigen website ikwileenbakkerij.nl komen in principe na stille bemiddeling tot stand. “Maar”, zo zegt Stef, “in juni hebben we voor het eerst ook een mailing naar geïnteresseerden gestuurd waarin we zes bakkerijen geanonimiseerd onder de aandacht hebben gebracht.”

Neutrale partij

Behalve als matchmaker bewijst de Stichting vooral goede diensten als eerstelijns informatiebron. Samen met inhoudsdeskundige collega’s helpt Stef koper en verkoper bij de financiële, fiscale, economische, juridische, personele en emotionele aspecten van dit proces. “Wij zijn een neutrale partij zonder commercieel belang. Behalve je lidmaatschap kosten onze diensten helemaal niets. Na de eerste informatieve fase komen gespecialiseerde adviseurs in beeld die helpen bij de daadwerkelijke overgang of aankoop. Dat zijn partners van de Stichting en van de NBOV. Alvast een paar tips: trek op tijd bij ons aan de bel en denk alvast na of je je winkel en/of bakkerij wil verkopen of verhuren. Dat maakt voor je belastingen en pensioenvoorziening een belangrijk verschil, maar ook voor de koper: bij verhuur hoeft die immers minder geld mee te brengen.”

Ondernemersvragen

Bakker Gijs weet de adviseurs regelmatig te vinden. Niet zozeer voor de overname zelf, want daarvoor had hij zijn eigen team om zich heen verzameld. Zoals zijn broer met saleservaring, zijn vader en schoonvader die gezamenlijk over vier rechterhanden beschikken, zijn moeder die de bedrijfsadministratie doet, zijn vriendin die de winkel met enkele andere dames en twee zaterdaghulpen runt, en een extern adviesbureau. Maar sinds hij vanaf februari 2022 echt eigen baas is, zijn er ondernemersvragen waarvoor hij de kennis van de Stichting goed kan gebruiken. “Toen ik stage liep zei mijn baas dat hij binnen vijf tot tien jaar wilde stoppen, maar zodra ik in dienst was bleek dat het eigenlijk binnen één tot anderhalf jaar was. Die snelheid overviel mij eerlijk gezegd, ik was liever vijf jaar ouder geweest. Gelukkig kan ik bij de NBOV altijd terecht. Wat mag in de bakkerij wel en niet? Of wat voor effect hebben de kostenstijgingen op mijn resultaat?”

Details uitwerken

“Mijn collega’s en ik kunnen iedereen een heel eind op weg helpen”, benadrukt Stef. “Ook wanneer koper en verkoper allebei NBOV-lid zijn, zorgen we dat dankzij objectieve informatie er geen belangenverstrengeling ontstaat. Dan kun je vervolgens goed voorbereid de details uitwerken met je accountant, fiscalist, bank, notaris en andere overnameprofessionals.”

Tips voor bedrijfsoverdracht
1. Begin op tijd! Zoeken van een geschikte opvolger kost tijd en mogelijk wil je fiscaalvriendelijk het bedrijf verkopen: dit kost ook tijd.
2. Zorg ervoor dat je bedrijf verkoopklaar is: inventaris op orde, geen achterstallig onderhoud, personeelsbestand op orde. Dit zorgt ervoor dat er meer gegadigden zijn die het willen overnemen.
3. Neem contact op met de brancheorganisatie. Zij zijn vaker bij dit soort trajecten betrokken.

Tips voor bedrijfsovername
1. Leer het personeel en bedrijfscultuur kennen. Goed en gelukkig personeel is de basis van een succesvolle onderneming.
2. Als ondernemer ben je naast ondernemer ook vakman en werkgever. Ga goed voorbereid als ondernemer aan de slag door een training via Foodbase en BakeryInstitute.
3. Meld je aan bij de NBOV en ontvang de startershandleiding. Dit geeft alle informatie

Doe de test!
Twijfel je of ondernemen iets voor jou is?
Check het hier >

Doorpraten met Gijs?
Ben je zelf ook een (jonge) bakker die de stap naar een eigen bakkerij wil wagen? Gijs deelt zijn ervaringen graag met je. Mail hem rechtstreeks op gijs@bakkerijvdbroek.nl, eventueel met je telefoonnummer.

Stichting Bedrijfsopvolging Bakkerij
Stichting Bedrijfsopvolging Bakkerij is in 2018 opgericht door veertien partners in de bakkerijsector. De stichting zoekt opvolgers voor bakkerijen die te koop staan. Het doel daarvan is dat het aandeel ambachtelijke bakkerijen en/of winkels op peil blijft. De activiteiten van de stichting worden binnenkort overgedragen aan de NBOV die nauw blijft samenwerken met de betrokken partners. De NBOV is dé ondernemersorganisatie voor de ambachtelijke bakkerij.

Adviseurs
https://beko-advies.nl/pagina/aan-en-verkoop-van-bakkersbedrijven/
https://www.tenba-bv.nl/bakkerij-taxatie.html
https://www.foodresult.com/over/

Opleiders
https://training.foodbase.nl/opleidingen/jonge-ondernemers-288/
https://bakeryinstitute.nl/carriere-switchers/ondernemerschap

Grondstoffenleveranciers
https://www.nebafa.nl/home

Groothandels
https://www.beko-groothandel.nl/
https://www.bakeplus.nl/

Samenwerkende bakkerij bedrijven
https://www.echtebakker.nl/
https://patisseriecollege.nl/
https://topbakkers.nl/