De Klok
  • 6/14

'Zodra ik wist
hoe de mixer
en de oven
werkten, ging
ik zelf bakken'

De passie van… 

Renske Huyben.

28 februari 2023, die dag staat roodomcirkeld in de agenda van Renske Huyben. Want dan begint in Japan The best of Mondial du Pain. Renske, met haar 22 jaar nu al de status van een groot patisserietalent, heeft hiervoor een ticket op zak. Want samen met Meester Boulanger Hiljo Hillebrand behaalde ze namens het Nederlandse BoulangerieTeam de vierde plaats tijdens de Mondial du Pain in Nantes.


Ze kan het zelf nog nauwelijks geloven welke stappen ze allemaal de afgelopen jaren heeft gezet. Natuurlijk, als kind keek ze al naar elk bakprogramma op televisie (“Zodra ik wist hoe de mixer en de oven werkte, ging ik zelf bakken”) , tijdens haar opleiding Patisserie aan het Summa College pakte ze een podiumplek bij de vakwedstrijd Skills Heroes, en ze verliet het ouderlijke huis voor een jaar om aan de PIVA in Antwerpen te gaan studeren. Maar van een vaste baan als testbakker bij Zeelandia en lidmaatschap van het BoulangerieTeam had ze (nog) niet durven dromen. Uiteraard aarzelde ze geen moment: Renske verhuisde van Limburg naar Zeeland om zich volledig te kunnen storten op deze nieuwe uitdagingen. “Ik wil graag op een hoog niveau patisserie werken, dus heb dat er graag voor over. Mijn ouders vinden het natuurlijk jammer dat ik zo ver weg woon, maar zijn superblij voor me en steunen me daar helemaal in. Het is een hele mooie kans die ik heb gekregen.”

Kwaliteit van grondstoffen
“Patisserie, daar kun je in smaak en uiterlijk zoveel kanten mee op. En echt je eigen creativiteit in kwijt. Ik vind het heel mooi als ik mensen iets verrassends kan laten zien, dat ze zich afvragen ‘Wauw, hoe heb je dat gedaan?’”, vertelt Renske. Vooral voor Franse patisserie heeft ze een zwak: “Ik heb ooit stage gelopen bij een MOF-patissier die me meegaf dat je niet per se veel in een gebakje hoeft te stoppen, maar het moet wel goed zijn.” Kwaliteit van de grondstoffen staat dan ook bovenaan bij de jonge patissier. “Natuurlijk kende ik Zeelandia al vanuit mijn opleiding. En toen ik tegen mensen in het vak vertelde dat ik was gevraagd als testbakker, kreeg ik heel vaak als reactie dat Zeelandia een prachtig bedrijf is en ik daar heel veel ga leren omdat ik word omringd door hele goede vakmensen met onwijs veel kennis.”

Creatieve applicaties
De dag begint voor Renske om acht uur in de proefbakkerij. Ze helpt onder meer met het bakken van samples voor klanten of het ondersteunen bij presentaties en demonstraties in binnen en buitenland. “Laatst kwam een groep bakkers uit Suriname op bezoek die ik samen met een applicatie-expert Banket een aantal leuke en leerzame dagen heb gegeven. Daarnaast lever ik een bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe creatieve applicaties voor De Klok, inspiratiesessies en fotowerk. De uitdaging is altijd om iets nieuws te ontwikkelen dat rationeel te maken is, er creatief uitziet, en een acceptabele kostprijs heeft.”

Meester Patissier
Ook al woont Renske nu een flink stuk van haar oude leventje vandaan, ze probeert als het even kan weer met vriendinnen af te spreken en een terrasje te pakken. Want er komen met de voorbereidingen op Japan drukke tijden aan. “Nu moeten we overigens alles op locatie maken, bij Mondial du Pain mochten we het sierstuk meenemen. De kracht van de patissier en boulanger te bundelen, dat is onze insteek. Natuurlijk, ik ben nog hartstikke jong, maar wil wel heel graag voor de meestertitel gaan. Dit kan echter pas na tien jaar werkervaring, dus ik moet nog even geduld hebben. Er zijn op dit moment ook geen vrouwen die Meester Patissier zijn, maar iemand moet de eerste zijn. Ik ben ook de enige vrouw in het BoulangerieTeam en wil niets liever dan zo goed mogelijk worden.”