TipZ&
TrickZ.
Aan het woord.
“Toen ik op de Vakschool Wageningen zat, heb ik stage gelopen bij Zeelandia. En hoewel ik daarna jaren met heel veel plezier in verschillende bakkerijen heb gewerkt, bleef Zeelandia kriebelen. Het is superleuk om met onze grondstoffen rationele toepassingen te bedenken met een exclusieve uitstraling zodat onze klanten ze voor een mooie prijs en marge kunnen verkopen. En om collega-bakkers te helpen met allerlei vragen. Als er onverwacht een grondstof op is en ze een goede vervanger zoeken waardoor ze er toch nog iets van kunnen maken deze nacht. Of omdat ze in verband met een nieuwe oven een indicatie voor oventemperaturen willen hebben. Of wanneer ze van een concurrent overstappen naar ons, en zich afvragen welk product het beste past binnen hun assortiment en proces..”
“Natuurlijk vraagt dat soms om veel creativiteit. Daarom is het zo goed dat ik regelmatig voor Zeelandia naar het buitenland reis. Daar kom je altijd voor verrassingen te staan: andere bloemsoorten en grondstoffen, andere apparatuur, en vaak een ander klimaat.
Je moet dus improviseren. Mijn ‘buitenland’ is het Midden-Oosten, vooral Dubai, Koeweit, Oman en Qatar. Maar over drie maanden, in november, maak ik samen met mijn collega-applicatie-expert Banket Ramon Huigsloot een soort roadtrip door Taiwan. Samen met de Zeelandia-partner daar geven we elke dag demonstraties voor een paar honderd lokale bakkers, van klein tot groot.”
“Ik ben echt een vakidioot. Van alles wat ik heb bereikt ben ik het meest trots op mijn titel van Meester Boulanger. Het is immers de hoogst haalbare waardering binnen de branche, en niet voor niets mogen maar een paar bakkers zich zo noemen. Voor mijn meesterexamen moest ik een toekomstvisie schrijven. Daarin bedacht ik hoe geweldig het zou zijn als we deeg kunnen maken waarmee consumenten bij de bakker broodjes of een broodsoort à la minuut bestellen en laten bakken. Zoals dat nu ook al kan bij een pizzamachine. Dat lijkt me wel heel gaaf, maar voorlopig nog een hele uitdaging. Daarom steek ik mijn tijd en aandacht liever in de uitdagingen van onze klanten.”
TIP 1: Langer kneden.
Het lijkt een ‘open deur’ maar gaat toch nog vaak fout. Een deeg met veel zemelen, zaden en pitten moet langer in de eerste versnelling gekneed worden. Het deeg krijgt zo meer tijd om het water op te nemen. Denk dan aan bijvoorbeeld 7 tot 10 minuten mengen. Het deeg kan dan over het algemeen ook net wat meer water opnemen.
TIP 2: Kleinbrooddeeg.
Voeg je vetstof toe op het kleinbrooddeeg (bijvoorbeeld Exakt Goud Crème)? Voeg dat dan in de laatste minuten van het kneedproces pas toe. Dit zorgt voor zachtere degen, die net even wat droger aanvoelen. Het deeg ontwikkelt zich ook beter tijdens het kneden als de vetstof later wordt toegevoegd.