De Klok
 • 15/16

TipZ&
TrickZ.

Onze banketbakker

Rudolf Haisma.

Gele room met je eigen signatuur.

Onze premium geleroompoeders zijn in de markt al onderscheidend in kwaliteit. Maar wil je nog een stap verder gaan dan je collega-bakker die ook met Zeelandia werkt? Met deze tips maak je vanuit het standaardrecept je room nog beter, lekkerder of gladder.

1. Melk in plaats van water.

Gebruik voor vulwerk in plaats van 1000 gram water en 400 gram roompoeder nu eens 1000 gram melk en 350 gram roompoeder. Door de witte melk en het lagere gehalte roompoeder krijgt de room een wat lichtere gele kleur. De invloed van het melkvet maakt je gele room nog romiger en smakelijker!

2. Warm water in plaats van koud water.

Door gele room aan te draaien met heet water of melk van minimaal 50 graden wordt deze gladder, voller van kleur en komt de smaak beter tot uiting. Belangrijk:

 • draai in het begin op een lagere snelheid om spetteren te voorkomen; daarna superglad draaien in de hoogste versnelling.
 • koel goed terug tot onder de 7 graden voordat je product de winkel in gaat.

3. Eigen vlaairoom.

Vervang de gebruikelijke gietroom eens voor je eigen vlaairoom. Ook dat doe je door de verhouding aan te passen naar 1000 gram water en 360 gram roompoeder, warm water van minimaal 50 graden te gebruiken, en iets langer (tot wel 20 minuten) te draaien in de tweede versnelling. De voordelen:

 • minder poeder op heet water, dus vloeibaarder.
 • makkelijk scheppen, gieten of doseren (ook met een doseermachine zoals
  een Unidos).
 • de temperatuur van de room, 30-35 graden na het draaien, zorgt dat de vlaai
  mooi gaar bakt.

4. Optimaal invriezen.

Alle roompoeders van Zeelandia zijn vriesvast, maar werk wel op de goede manier. Dus:

 • vries direct na productie in.
 • zorg in de vriezer voor veel ruimte om het product heen zodat de koude overal snel intrekt. Bij langzaam invriezen ontstaan namelijk ijskristallen die de zetmeelstructuur in de gele room aantasten tot een griezige, waterige ‘room’ en dus een onverkoopbaar product.