Coen Sander
Senior scientist
levensmiddelentechnologie
Niels Goudswaard
Technoloog
Zeelandia opent een nieuwe dimensie in broodverbetering met BIT: Bread Improvement Technology. Je hebt het wellicht al gemerkt: Panomix Vienna is sinds dit jaar een stuk langer mals. Onze productontwikkelaars hebben namelijk de eigenschappen van alle gebruikte enzymen in kaart gebracht. En ‘bouwen’ zo alle denkbare gewenste producteigenschappen.
“Als je weet hoe het werkt, dan kun je het sturen”, vertelt Coen Sander, senior scientist levensmiddelentechnologie. “Dat is de simpele, maar o zo geavanceerde gedachte achter BIT. Door te variëren in de verhoudingen en in de combinaties met ingrediënten kunnen we allerlei eigenschappen naar onze hand zetten. We halen letterlijk het beste in onze producten naar boven. Zachter, veerkrachtiger, ronder, krokanter, bruiner, stabieler: zeg het maar. Aan deze high tech prestatie hebben we meer dan twee jaar gewerkt. Samen met Zeelandia-vestigingen in andere landen die ook over moderne R&D-afdelingen beschikken.”
Waanzinnig verschil
Sinds februari zie je de BIT dus terug in de premiumproducten die je met Panomix Vienna bakt. Ook in Maestro Melk zorgt onze kennis en enzymtechnologie voor een waanzinnig verschil, met dank aan een innovatieve blend van nieuwe malsheidsenzymen. In het buitenland zorgt BIT eveneens voor nog meer onderscheid in onder meer de Franse baguettes, Duitse Mischbrot en Italiaanse panettones.
Permanent op voorsprong
“Bovendien staan we met al onze kennis nog maar aan het begin van de vele mogelijkheden in praktijk”, aldus technoloog Niels Goudswaard. “Want BIT gaat veel verder dan alleen het sturen met enzymen. Ook andere technische hulpstoffen zoals conserveermiddelen, emulgatoren en mouten hebben we volledig onder controle. Dat belooft de komende tijd een range van productvernieuwingen waarmee we je als ambachtelijke bakker permanent op voorsprong zetten. In rationele verwerking en in eindresultaat.” Het mooie is: deze hulpstoffen zoals enzymen zijn geen additieven. Ze doen namelijk zoals altijd hun werk voor of tijdens het bakproces en hebben geen functie in het eindproduct. Daarom hoeven ze niet gedeclareerd te worden. Voor de consument betekent dit een ‘schoner’ etiket.