De Klok
  • 7/16

Maak je bakkerij slimmer met kunstmatige intelligentie.

De mogelijkheden van
AI zijn eindeloos.

‘Boomgaard Delight’ staat er op het beeldscherm. Voor het gesprek met De Klok vroeg AI-expert Erik van Buuren nog even aan een van zijn AI-programma’s om een leuke naam voor zomaar een gebakje waarvan hij een foto had geüpload. “Hij herkende waarschijnlijk wat stukjes appel”, zegt Erik lachend.


AI, valt niet meer te ontwijken. De media hebben het er bijna elke dag over, kinderen maken er hun huiswerk mee, en docenten zelfs hele lessen. AI staat voor artificial intelligence, in het Nederlands ‘kunstmatige intelligentie’. En nee, er komt geen procentje intelligentie aan te pas. Vergelijk het maar met de ouderwetse encyclopedie: ook die weet eigenlijk niets, maar kan wel veel vertellen.

Erik van Buuren
Expert in praktische
AI toepassingen

Maandje uitproberen
Wie ook veel kan vertellen is AI-expert Erik van Buuren. “Tegenwoordig kun je met AI-tools heel snel stappen maken. De toepassingen van AI zijn eigenlijk al veel eerder begonnen, maar als consument zagen we alleen eindproducten. Denk aan Siri of navigatiesystemen, daar zat al AI in. Door ChatGPT is AI nu ook in het dagelijks leven doorgedrongen. Ik heb een paar leuke tips van AI-programma’s die je heel goed in het bakkerijbedrijf kunt gebruiken. Ik raad wel aan om de betaalde versies te nemen, al is het maar om een maandje alle features uit te proberen. De eerste stap is vooral jezelf telkens afvragen “Hoe kan AI mij hierbij helpen?” Zo ga je steeds meer mogelijkheden zien. En vergeet niet: het is allemaal kunstmatig, je moet er zelf altijd nog ambachtelijke intelligentie aan toevoegen!”

ChatGPT, Microsoft Copilot en Google Gemini: teksten
Als bakker kun je het AI-programma ChatGPT, Microsoft Copilot en Google Gemini gebruiken om interactieve klantenservice te bieden, nieuwe receptideeën te genereren en gepersonaliseerde advertenties te maken. ChatGPT kan klantvragen beantwoorden, Copilot kan helpen bij het ontwikkelen van recepten en Gemini kan advertenties maken die zijn afgestemd op de interesses van klanten. Met deze AI-tools kun je je bakkerij laten groeien en je klantenkring uitbreiden!
Erik: Ze doen alle drie min of meer hetzelfde, maar dan op hun eigen manier. En er zijn nog gigantisch veel andere varianten van deze chatbots. Ik heb laatst de paasaanbiedingen van een bakker ingelezen op ChatGPT met de vraag om vijf leuke posts op Facebook te maken. En daar kwamen heel leuke suggesties uit. Ook heb ik feedback gevraagd op een brochure. En daarop kwam hij met tips voor meer storytelling over een bepaald gebakje uit de streek. Als je grondstoffen overhebt: vraag deze tekstgenerators daarmee een gebakje te verzinnen.

Naar Chat GPT

Dall-E: volledig nieuwe afbeelding
Als bakker kun je het AI-programma Dall-E gebruiken om creatieve en unieke ontwerpen voor taarten en gebak te genereren op basis van tekstinput. Denk aan fantasierijke themataarten met dieren, sprookjesfiguren of gepersonaliseerde logo's, waarmee je klanten verrast en je bakkerij onderscheidt van de rest!
Erik: Ik heb net een aantal gebakjes laten maken, en die zagen er best goed uit. Net als bij de tekst-AI’s kun je dit AI-programma heel goed gebruiken als je grondstoffen of ingrediënten overhebt. Maar ook om leuke productideeën te krijgen voor speciale gelegenheden. En natuurlijk voor sfeerafbeeldingen voor je website, brochure of social media.

Naar Dall-E

Synthesia: presentatiefilmpje met presentator
Als bakker kun je het AI-programma Synthesia gebruiken om boeiende en persoonlijke videoboodschappen te maken voor je klanten. Stel je voor dat je aantrekkelijke instructievideo's maakt voor het decoreren van taarten of het maken van speciale desserts, waardoor je klanten zich echt verbonden voelen met je bakkerij!
Erik: Superhandig om je eigen promotiefilmpjes te maken. Je kunt het onderwerp net zo nauwkeurig omschrijven als je wilt. Leuk om online of in de winkel uitleg te geven over hoe je een broodje moet afbakken. Je kunt eventueel jezelf inscannen als presentator, maar de 160 aangeboden avatars zijn ‘echter’ en spreken prima Nederlands. Medewerkers bij een van mijn klanten die zo’n presentatie zagen, vonden het zonde dat er een dure studio was ingehuurd. Want ze wisten niet dat dit juist heel goedkoop was gemaakt via AI.

Naar Synthesia

Canva: beeldbewerking
Als bakker kun je het AI-programma Canva gebruiken om prachtige marketingmaterialen te ontwerpen, zoals posters, menu's en social media-afbeeldingen. Creëer kleurrijke promoties voor speciale gebakjes, feestelijke seizoensaanbiedingen en klantvriendelijke recepten, waardoor je bakkerij eruit springt en klanten aantrekt met je heerlijke creaties!
Erik: Waar Dall-E zelf geheel nieuwe beelden ontwerpt, kan Canva elementen toevoegen aan of verwijderen uit bestaande beelden. Op een goede foto van je winkelinterieur hangt Canva moeiteloos feestversiering op om je jubileum te vieren. Of hij laat de kerstman een lekker broodje eten in je tearoom.

Naar Canva

"Vergeet niet: het is allemaal kunstmatig, je moet er zelf
altijd nog ambachtelijke intelligentie aan toevoegen"

Flair: packshots
Als bakker kun je het AI-programma Flair gebruiken om opvallende en aantrekkelijke lay-outs te creëren voor je bakkerijwebsite, online advertenties en promotiemateriaal. Ontwerp uitnodigende digitale brochures, smakelijke nieuwsbrieven en prachtige productcatalogi om je heerlijke lekkernijen te presenteren en klanten te verleiden om langs te komen!
Erik: Deze omschrijving had toch wel wat specifieker mogen zijn. Flair is namelijk ideaal om prachtige productfoto’s te maken. Je hoeft alleen een foto van bijvoorbeeld een cakeje in te lezen. Het AI-programma maakt het product netjes vrijstaand en geeft de keuze uit veel achtergronden en opstellingen voor een heel mooie 3D-presentatie.

Naar Flair

Durable: website
Als bakker kun je het AI-programma Durable AI Website Builder gebruiken om een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke website te creëren voor je bakkerij. Ontwerp prachtige webpagina's met verleidelijke foto's van je lekkernijen, deel recepten en verhalen, en maak online bestellen eenvoudig voor je klanten!
Erik: Heb je zelf niets met een website maken en ook geen handig neefje in de buurt? Durable maakt in dertig seconden een simpele basis die je zelf nog kunt aanpassen. Vanaf $ 12 per maand, maar laat je niet verleiden tot allerlei extra functionaliteiten, want dan loopt de prijs rap op.

Naar Durable

En dan nog even dit…
Alle cursieve teksten bij de AI-tools in dit artikel heeft ChatGPT gemaakt op basis van de volgende opdracht: "Beschrijf in maximaal 50 woorden in het Nederlands in leuke, enthousiaste woorden met voorbeelden waarvoor je als bakker het AI-programma [naam] kunt gebruiken."