De Klok
  • 11/16

Afdeling Productinformatie & Wetgeving.

Onze eigen interne professionele kennisbank.

http://Mirte%20Blom

Mirte Blom

Mijn naam is Mirte Blom, dit jaar ben ik 25 jaar werkzaam bij Zeelandia. Ik werk sinds 2014 op de afdeling productinformatie & wetgeving. Mijn specialisaties zijn allergenenmanagement en productinformatie verstrekking en advisering. Samen met mijn collega-specialisten ben ik aanspreekpunt voor onze klanten. Het leukste aan mijn werk vind ik toch wel het verschil dat ik kan maken. Met mijn kennis en ervaring onze klanten vooruithelpen. dat geeft me een goed gevoel.

http://Esther%20Lokerse

Esther Lokerse

Ik ben Esther Lokerse en werk sinds 2019 op de afdeling productinformatie & wetgeving bij Zeelandia. Ik ben één van de wetgevingsspecialisten, dit houdt in dat ik me bezighoud met levensmiddelenwetgeving. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de check op E-nummers, voedingsclaims, en het Warenwetbesluit Meel en Brood. Daarnaast voer ik ook een check uit op de voedselveiligheidsdocumenten van voedselcontactmaterialen (verpakkingen). Wat mijn werk zo leuk maakt zijn natuurlijk mijn fijne collega’s, daarnaast is vooral de afwisseling erg leuk. Ook vind ik het interessant om op de hoogte te zijn van de laatste wetten/regels binnen de branche.

http://Anne%20Brooshoofd

Anne Brooshoofd

Ik ben Anne Brooshoofd en 4 jaar werkzaam bij Zeelandia op de afdeling productinformatie & wetgeving. Hierbij ligt mijn specialisme op het gebied van productinformatie verstrekking en advisering en claimproducten. Bij de laatste term moet je denken aan claims zoals Halal, Kosher en Biologisch. Ook ik ben samen met mijn collega-specialisten het aanspreekpunt voor onze klanten.

http://Fanny%20van%20der%20Veldt

Fanny van der Veldt

Mijn eerste praktijklessen aan de Vakschool in Wageningen begonnen met het maken van roombroodjes en Zeeuwse bolussen. Van het koken van de room tot het opbollen en verder verwerken van het gedraaide deeg. Het zijn voor mij de basisbegrippen die deze branche voor mij zo aantrekkelijk maken en wat het vakgebied zo breed en divers maakt. Dat bakkers het ambacht kunnen uitvoeren met de hulp van de grondstoffenleverancier, daar sta ik voor als medewerker bij de afdeling productinformatie en wetgeving. Binnen ons team heb ik mij ook toegelegd op de informatieverstrekking van de artikelen die wij produceren met specifieke claims; zoals biologisch-, Halal-, & Kosher gecertificeerd.

http://Nancy%20Wisse

Nancy Wisse

Ik ben Nancy Wisse en sinds 2020 werkzaam bij Zeelandia. Mijn expertise ligt met name bij de beoordeling van de grondstoffen die Zeelandia gebruikt. Bijbehorende werkzaamheden zijn hierbij onder andere het invoeren en beoordelen van informatie van bestaande en nieuwe grondstoffen. Het leuke aan mijn functie is dat de dag heel afwisselend is! Het ene moment heb je een overleg met collega’s vanuit zusterbedrijven over samenwerking, een uur later belt een Nederlandse bakker met een vraag over een specificatie. De intensieve samenwerking tussen verschillende afdelingen en verschillende zusterbedrijven zorgt ervoor dat je altijd van elkaar blijft leren.

http://Yannick%20Imanse

Yannick Imanse

Mijn naam is Yannick Imanse, vorig jaar ben ik begonnen met werken bij Zeelandia op de afdeling productinformatie & wetgeving. Mijn expertises zijn productinformatie verstrekking en het beoordelen van de leveranciersspecificaties van onze grondstoffen. Ik ben samen met mijn collega-specialisten aanspreekpunt voor onze klanten. Mede door de verschillende soorten vragen van onze klanten is het werk erg afwisselend en dat maakt dit werk zo leuk, geen enkele dag is hetzelfde.

http://Yvette%20van%20Laerhoven

Yvette van Laerhoven

Mijn naam is Yvette van Laerhoven. Sinds 2007 ben ik werkzaam bij Zeelandia op de afdeling productinformatie & wetgeving. Ik ben verantwoordelijk voor het beoordelen en het invoeren van de gegevens van grondstoffen. Daarnaast houd ik mij bezig met het versturen van productinformatie. De verschillende vakgebieden maken mijn werk uitdagend en afwisselend.

http://Mathilde%20van%20der%20Linden

Mathilde van der Linden

Mijn naam is Mathilde van der Linden en ik werk sinds 2017 bij Zeelandia als specialist op de afdeling productinformatie & wetgeving. In deze functie ben ik een van de kennisdragers op het gebied van wetgeving voor o.a. levensmiddelen en verpakkingen. Dagelijks beoordeel ik of onze producten voldoen aan de Europese en Nationale wetgeving, of onze verpakkingsmaterialen voedselveilig en geschikt zijn en of er specifieke etiketteringseisen zijn. Daarnaast verstrek ik productinformatie en advies aan onze klanten. Vooral het contact met onze klanten, de samenwerking en het sparren met mijn collega’s en de diversiteit aan vragen en onderwerpen maken dit werk voor mij uitdagend en interessant.

Stel: je krijgt een klant in de winkel met een vraag. Ze is lactose-intolerant. Kan ze zonder problemen je brood eten? Dat is typisch informatie waarvoor je de specialisten van productinformatie & wetgeving belt. Want achter al onze brood- en banketproducten staat een professionele kennisorganisatie.

Bij Zeelandia laten we niets aan het toeval over. Zo weten we alles over de honderden grondstoffen die we inkopen. Waar komt het vandaan, wat is de voedingswaarde, welke allergenen zijn aanwezig, wat is het bronmateriaal en hoe moet de grondstof worden vermeld in de ingrediëntendeclaratie? Daarnaast volgen we relevante wetgeving op de voet. In Nederland, Europa, en zelfs wereldwijd; we exporteren immers naar zo’n honderd landen. We houden goed in de gaten wat dit allemaal betekent voor de producten die Zeelandia maakt, inclusief de zogeheten claimproducten als vegan, biologisch, halal, koosjer en glutenvrij. En tot slot delen we al die kennis met onze klanten. Onder meer via de juiste etikettering, online op zeelandia.nl (kies in de navigatiebalk Kennis > Kwaliteit en Wetgeving), via SpecsPlaza én persoonlijk via e-mail en telefoon.

Veilige mix

Al deze werkzaamheden liggen op het bord van de specialisten van product-informatie & wetgeving. Voor het ophalen en verspreiden van al die kennis heeft de afdeling contact met bijna iedereen binnen Zeelandia. Van customer service, de product-ontwikkelaars en marketing, tot inkoop en de accountmanagers. Het team bestaat uit een afdelingsmanager, twee senior specialisten en acht specialisten. Elk verantwoordelijk voor bepaalde activiteiten en landen. Grote kans dat je ze al eens hebt gesproken als je ooit productinformatie of advies hebt gevraagd. Zo kent specialist Anne Brooshoofd precies het antwoord op een vraag over notenallergie: “We hebben duidelijk per artikel in kaart wat er aan allergenen inzit en wat er aan kruisbesmetting plaatsvindt. Onze poederfabrieken verwerken geen noten, dus we kunnen bevestigen dat onze poedervormige producten veilig zijn voor mensen met een overgevoeligheid voor noten.”

Meedenken

Doorvragen en adviseren is belangrijk en daardoor een belangrijke taak van de afdeling. Veel en vooral actuele informatie over bakkerijgrondstoffen is bijvoorbeeld 24/7 te vinden in de ingrediëntendatabank SpecsPlaza. Zeelandia heeft daarin pakweg 1.700 actieve specificaties ondergebracht. En hoe zit het met die klantvraag over lactose-intolerantie? “Het lijkt een eenvoudige vraag, maar het antwoord vergt wat extra toelichting”, vertelt specialist Fanny van der Veldt. “We informeren onze klanten over de aanwezigheid of afwezigheid van lactose in ons product en geven advies over mogelijke kruisbesmetting met lactose via onze productielijnen.” “Daarnaast is het goed om te weten dat er voor bakkerijproducten geen Europese norm is voor de bewering ‘lactosevrij’. Maar in Nederland houdt de NVWA de norm aan van maximaal 10 mg lactose per 100 gram product (= 100 ppm). En voor de bewering ‘lactose-arm’ maximaal 1000 mg lactose per 100 gram product”. “Mensen met een overgevoeligheid voor lactose reageren verschillend. Wat voor de ene persoon te verdragen is, kan voor de ander wel klachten geven”, vult Mirte Blom aan. “In ons advies blijven we met je meedenken.”

Verantwoordelijkheid nemen

Vanuit hun schat aan informatie werkt de afdeling productinformatie & wetgeving actief samen met kennisinstituten, brancheorganisaties en overheid. “Zo hebben we via de technische commissie van branchevereniging NEBAFA aan het stuur gezeten van het nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood. Dat geeft duidelijkheid over benamingen van brood, zoals meergranenbrood”, aldus manager Mirjam Kerckhaert.
“Een vergelijkbaar traject loopt nu onder de naam Bakkerszout 2.0. Doel is om zout met een lager natriumgehalte te introduceren. Dit alles sluit aan bij het Nationaal Preventieakkoord van de overheid. Wij nemen als vooraanstaande leverancier onze verantwoordelijkheid. Op elk niveau.”

Video.